5 Eylül 2013 Perşembe

Benimsenmiş davranış biçimlerinin gözlemlendiği yerel pencereler de var



        ‘Hanım, hanım! Niyazi yola çıkmış.’ Bu esnada bir pencere gözükmüş olsun, ardından görüntüye yerleşen karı - koca kafalarını dışarıya uzatarak  var olan durumu kendilerince değerlendirmeye alsınlar. Görüntünün temel dayanağına inildiğinde şu görülecektir ki; Birçok geri kalmış toplumların, o an için yaşanılan toplumsal meselelere karşı vereceği asıl tepki, ortak bir mahalle kültürünün kendisinde oluşturduğu uyma davranışı’nı yerine getirerek olaylara kayıtsız kalması olacaktır.
  
    
        Mahallenin çoğu ferdi tarafından benimsenmiş düşüncelerin, davranış biçimlerinin, toplumun tüm bireylerine benimsetilmeye çalışılmasıyla baskı kendini belli edecektir.
        Konuşmalara şöyle devam edilsin. K: ‘Yakalamazlar umarım, iki evladına yazık olur.’ E: ‘Vah Niyazi vah, dananın kuyruğu koptu. Hadi bakalım göreyim seni!’
     

        Besbelli Niyazi bir şeylerden kaçıyor. Etrafına endişeli gözlerle bakarak bilmediği sokaklara dalıyor. Biliyoruz ki; korku, ancak kaybedecek bir şeyleri olanların kapısını çalar  ve (korku) o var olan şeyin kaybolacağından duyulan endişe'dir. Niyazi'nin neyden korktuğunu düşünmeye başladığımız o anlarda görüntüye palalı bir el yerleşmiş olsun.


           Daha sonra yerini elinde meyve kasası bulunduran bir görüntüye bıraksın.


                               Devamında kırmızı bir terazi...
       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder